miercuri, 5 martie 2008

Anti- minimal . Trend nou.





In ultima vreme am tot observat printre diferite conversatii, discutii pe forumuri sau chiar prieteni ca a luat nastere un TREND cat se poate de nou.
Daca asta vara trendul era sa fii " funky " si sa asculti minimal, acum asta e depasit..trebuie sa fii anti muzica minimal , anti freze si trebuie sa te bati tare cu pumnii in piept ca nu asculti richie sau villalobos pentru ca nu esti strutz. So pentru unii minimal = " strutzi " = " emo " . Ce-i asta fratilor? Cineva sa-mi explice si mie .. so, pleaaaaaaaaase help. sunt in ceata total :))
Ma bate gandul sa fac un dictionar cu toti termenii astia, si chiar am gasit mai nou un site in care fiecare da o def pentru orice cuvant care nu se gaseste in dex.
ORi e alba ori e neagra...sunt multe de zis..
Daca porti tenesi esti minimalist..asta de unde ati mai scos-o ?
Acum aprox. 2 ani, daca purtam tenesi eram saraca si aveam carpe in picioare, acum ori sunt trendy ori sunt minimalista. Si daca sunt minimalista ce? What the fuck ? Ca si cum nu mai ascult minimal ca nu port tenesi si invers.
Si pana la urma...eu nu inteleg marele deranj fata de copii care ii numiti voi struti. Cu ce ma deranjeaza pe mine ca nu stiu care baiat isi ridica podoaba capilara la 10 cm deasupra capului. Daca el e fericit asa si multumit eu de ce nu as fi cand trece pe langa mine un baiat de genul asta. Chiar nu inteleg cu ce ma degradeaza chestia asta pe mine.
Sunt fel si fel de chestii pe care le-am auzit vis-a-vis de muzica minimal care mi-au starnit amuzamentul.
In concluzie... Cum definiti voi muzica minimal ?
Sincer, as putea sa ascult orice gen de muzica si tot nu cred ca mi-ar scrie pe frunte ce ascult sau ar avea vreo importanta.
Totusi, ii inteleg intr-un fel pe oamenii care spun ca urasc minimalul sau minimalistii, pentru ca ei asociaza acesti termeni cu copiii frustrati (care se imbraca gay - pantaloni stramti neaparat si bluzon cu capete de mort/ stelute, care au parul indreptat, baieti fiind, care neaparat au cont de hai cinci unde isi publica pozele modificate, colorate pline de stelute/floricele si multe alte detalii..) de care nu au loc in cluburi sau pe strada. Sincer sunt tipi de genul asta care ma enerveaza si pe mine, si nu ca as avea ceva cu ei ci ca prin intermediul lor s-a format o parere gresita despre muzica minimal, s.a.m.d.

Pe langa dictionarul " urban ", am gasit si un dictionar al stilurilor de muzica electronica.



MINIMAL Adesea este doar un alt nume pentru ambient. In mod uzual este un techno cu un beat minimal, foarte moale, asemanator trance-ului.



AMBIENT Muzica ambient a evoluat din muzica electronica experimentala a anilor '70, produsa pe sintetizatoare de artisti ca Brian Eno - fost membru al celebrei trupe Roxy Music - si Kraftwerk si din muzica techno/trance din anii '80. Intrebare: se poate dansa sau nu? Va lasam pe voi sa raspundeti, dar va dam o mana de ajutor: poate avea sau nu un beat, iar daca il are, acesta este minimal. Ambient este o muzica electronica spatioasa care se preocupa mai mult de textura sonica decat de compunere. Adesea combina sunete naturale cu cele produse de sintetizator. Este o muzica foarte repetitiva si toate sunetele par a fi la fel pentru un ascultator obisnuit, chiar daca exista diferente semnificative intre artisti. A devenit o muzica cult populara la inceputul anilor '90.
Atribute: foarte electronica si "spacey", adesea are efecte de sunet lungi, intro-uri si break-uri, ocazional dureaza pana la 20 de minute.
BPM: 0-140
Exemple: The Orb, Aphex Twin, Future Sound Of London, Amorphous Androgynous, Air Liquid, Cosmic Baby, IT, Crystalsphere si multe aparitii de la label-urile Rising High, Hardkiss, Fax, Apollo si Astralwerks.
TECHNO / TECHNO-HOUSE De-a lungul anilor, termenul techno a insemnat multe lucruri pentru tot atat de multi oameni. Prima data a fost folosit de Kraftwerk pentru descrierea modului unic de folosire a tehnologiei in instrumentele muzicale electronice si computerizate, in timp ce faceau muzica. Odata cu evolutia techno-ului au aparut noi termeni care sa explice toate variantele sale. Au aparut termeni ca industrial sau electronic body music si apoi house, sound-ul originar din Detroit si Chicago la mijlocul anilor '80. Pionieri au fost Juan Atkins, Kenny Larkin, si Mike "Hitman" Wilson, iar techno-ul a evoluat de la underground (1984-1989), la sef al scenei rave americane (1989-1992), pana la acceptarea sa in mainstream (Top 40). Acest lucru a dus la inlocuirea lui din scena underground, locul fiind luat de trance, progressive house si alte stiluri inrudite cu house. Toate subgenurile de techno au fost create pentru a fi cantate in special in cluburi, unde piesele urmau sa fie mixate de catre DJ. Rezultatul a fost aparitia de single-uri de 12 inch si de numeroase compilatii, unde piesele puteau fi rulate multa vreme, oferind DJ-ilor un material numeros pentru seturile lor.
Astazi, termenul techno inseamna fuziunea acestor stiluri si e prescurtarea de la techno-house.
Prin toate aceste perioade de coborari si urcusuri, de schimbari, un singur om si-a mentinut pozitia, acesta fiind considerat bunicul miscarii techno: Talla 2XLC. Acesta, nascut si crescut in Frankfurt, Germania, a fondat primul club dedicat exclusiv techno-ului, a fondat Frontpage Magazine si a lansat impreuna cu Zoth Ommag primul label techno-house: Suck Me Plasma.
Atribute: riff-uri grele de sintetizator-keyboard, bass in stil belgian (puternic), adesea combinate cu rap masculin si voci feminine, ofera intotdeauna cea mai intensa si frenetica energie posibila.
BPM: 130-150
Exemple: LA Style, Moby, Fierce Ruling Diva, Tyrell Corp., Robotico Rejecto, Klangwerk, Quadrophonia, The Orb, Aphex Twin, Prodigy, multe produse de la Radikal, Bounce si Suck Me Plasma.
TRANCE Definitie: se poate spune ca este un techno psihedelic, cu un beat mai rapid decat house-ul dar adesea mai complex; in background se aud snares si hi-hats, precum si linii de sintetizator. O alta definitie ar fi ca trance este locul unde techno-ul si house-ul se impreuneaza, dar are beat-uri mai grele si mai puternice. Stilul initial s-a impartit in mai multe sub-genuri: hardtrance, acid trance, trancecore, goa trance, etc.
1992-1997 - trance-ul a evoluat din techno-ul german, folosind bass-ul acestuia si liniile de keyboards pentru a da muzicii un efect hipnotic, dar retinand in acelasi timp energia pulsatoare a muzicii din care isi trage radacinile. Exemple de artisti care au fost printre promotorii trance s-au numarat Joey Beltram - Energy Flash, CJ Bolland - The Ravesignal, Hardfloor - Hardtrance Acperience, Sven Vath - L'Esperanza.
1998 - In ciuda unei scaderi a popularitatii stilului, care fusese inlocuit cu jungle si trip-hop, trance-ul a revenit in forta la finalul anilor '90, popularitatea sa subminand-o chiar pe cea a house-ului. Sunetul german clasic a fost schimbat si s-a inceput folosirea termenului progressive trance. Incepand cu 1998, cei mai cunoscuti DJ - Paul Oakenfold, Pete Tong, Tony de Vit, Danny Rampling, Sasha, Judge Jules - au impus stilul in super-cluburile britanice. Chiar si America si-a intors fata catre trance, fenomenul fiind condus de DJ excelenti, cum ar fi Kimball Collins si Christopher Lawrence.
Atribute: sintetizatoare, linii de bass, keyboards complexe cu sunete cyber, in mod obisnuit instrumental.
Exemple: Aphex Twin, HardTrance, Robert Leiner, Sun Electric, Arpeggiators, Spicelab, Barbarella, Cosmo, Raver's Nature, Marusha si orice produs de la label-urile Harthouse, D-Jax, Rough Trade, R&S Records sau EX.
Cam asa isi da cu parerea tipul care a facut siteul
O sa mai revin asupra subiectului foaaarte lung.
Cum spuneam eu acum ceva vreme... Parerile sunt gratuite, de-asta sunt atat de multe.

4 comentarii:

Anonim spunea...

tu kiar teai documentat pt postul asta :))) oricum e tare...da,nici eu nu inteleg chestia asta cu minimalul...sau faza cu hainele dupa tipul d muzik p care il ascult..fiecare are stilul lui si fiecare se imbraca in c s esimte bn..cui nui convine,sa nu se uite..si eu de ex ascult rock...dar nu ma imbrac si nici nu ma comport ca cei d e"rangul " meu ca s a le zic asa ...bn poate doar din cand in cand dar nu asta e imp...:) intelegi tu c am vrut sa zic;)oricum,felicitari pt post..kiar t pricepi la scris:) keep up the good job:)

Ana Pink spunea...

@ mariabtw ... oameni si oameni... total de acord cu tine si mersi mult... cine vbea de pricepere.. :X

funky spunea...

nu mai comentez nimic ana....pt ca ma enervez degeaba si ma streseaza toti prostii care vb aiurea....si zic "da voi ce intelegeti din muzica asta house".....da oare ei ce inteleg din manelele alea??....niste tigani cara urla acolo....si cu hainele....ce sa mai ...esti strutz domne daca iti faci un breton intr`o parte sau iti pui o bluza mai colorata ....fiecare se imbraca cum se simte bine....si cum ii place...orikum conceptia asta este numai la noi...afara nu sta un om care trece pe strada...de ex pe langa un roker...sa strige ca la noi...rock sange si kkt .... asta e ...ce vrei ...eu deja nu`mi mai bat capu cu modele deastea pt ca nu are rost ...nu zic k imi place minimalu foarte mult (doar unele mel)..imi plac alte genuri mai mult ....dar daca imi pun nijte adidashi stil teneshi de ex..toata lumea ESTI MINIMALISTA.....k sa nu mai zik k toti prostii cred ca houserii sunt emo :-j ...chiar ar trebui un dictionar ....:* pups marfa site

Anonim spunea...

death to frustrated kids that invade events that they don't even apreciate... they just want to expose themselves...