vineri, 6 iunie 2008

Unde gasesc fericirea?


Pariez ca te macina mereu aceasta intrebare.
Dar de ce o cauti din toate puterile ?
De ce esti orb?
Punandu-ti intrebarile astea mereu... unde e ? cum o gasesc ?
ce sa fac ? cand o sa fie?

N-ai sa vezi nimic in jurul tau, ai sa fii orb si nefericit pana cand vei muri.
Fericirea in sine este viata ta, daca esti intr-o continua cursa dupa ea, o sa ajungi la capatul drumului si ai sa vezi ca era in spatele tau, langa tine, in palma ta. Dar tu erai prea ocupat sa o cauti, nu sa o vezi.
Opreste-te o clipa din muncile pe care le depui zilnic si priveste. gandeste. la ceva frumos, ce vrei tu, ce iti place .. si in traducere libera ce te face fericit.
Priveste ploaia. Marea. Asculta-le.
Ia gandeste-te putin ... la perna ta; sau la cana ta preferata, melodia preferata, la animalutzul tau de acasa. Deja ai zambit.
Lasa-ti putin telefonul si revizioneaza filmul tau preferat.
Uite-te pe geam. 1 minut, atat.
Sau plimba-te.
Crezi ca 10 minute intr-o zi sunt prea multe ? Minute care sa ti le consumi cum vrei tu ? Sa te gandesti la ce vrei? sa faci ce vrei ? Crezi ca e prea mult ?

Sunt multe momente de fericire in viata omului. Am putea asemana fericirea cu niste gingase balonase de sapun; si fiecare balon este un moment de fericire. Unele sunt mai mari, altele mai mici, unele sunt mai durabile, altele sunt mai firave si se sparg inca inainte de a-si fi luat zborul. Viata noastra este insa plina de astfel de balonase. Nu trebuie decat sa le pastram cu grija, in cufarul tainic al subconstientului si sa ne gandim ca si dupa o mare durere, vine o mare bucurie. Exista un permanent echilibru intre cele doua. Unii spun ca nenorocirile sunt mari si gratuite, numai fericirile sunt scurte si costisitoare.

A fi fericit inseamna dupa unii, a iubi. Si intr-adevar, a iubi este prima dintre toate fericirile, a fi iubit vine abia dupa aceea.

Putem asocia iubirea cu fericirea? Da. Atata timp cat cel care iubeste nu confunda dragostea cu delirul devastator al posesiei, care, in ultima instanta aduce suferintele cele mai cumplite. Caci, impotriva opiniei comune atator oameni, nu dragostea te face sa suferi, ci instinctul de proprietate care este contrarul dragostei. Exista persoane care spun ca fericirea este o floare rara. Si asa este. Dar nu pentru ca ea ar fi unica in lume, ci pentru ca depinde de fiecare din noi cum stie s-o culeaga. Florile cele mai scumpe nu sunt acelea cumparate de la magazin, ci acelea pentru care trebuie sa te apleci ca sa le culegi.

Conceptii despre fericire ne spun ca a obtine ceea ce ne dorim inseamna sa fim fericiti. Si sa presupunem ca cineva reuseste sa obtina ceea ce cu greu a incercat. Si acum este fericit? Se prea poate. Dar se poate si sa nu fie. Si atunci unde e fericirea? Ea a constat in stradania de a obtine.

Conceptiile despre fericire se deosebesc prin rostul pe care il atribuim celorlalti in dobandirea propriei fericiri. Intr-una din piesele sale de teatru, Jean Paul Sartre folosea o expresie socanta: “infernul sunt ceilalti”, si, desigur, fiecare din noi poate fi la randu-i “celalalt”. Cum putem sa gasim fericirea intr-o lume in care realizarea propriilor dorinte depinde de ceea ce doresc si fac semenii nostri? De multe ori, dorintele a doi oameni intra in conflict si ca urmare, fiecare incearca sa impiedice realizarea dorintei celuilalt. Nimeni nu renunta fara sa lupte la fericire. Concluzia filozofiei a fost ca nu exista fericire solidara.

Dar nu trebuie ignorat faptul ca ai nevoie de ceilalti pentru a fi fericit. Un organism care este desprins de prezent moare; la fel si un om desprins de societate, de semeni, se poate pierde pe sine, asa cum a patit si Iona, personajul lui Marin Sorescu, care de atata singuratate, si-a pierdut pana si ecoul.

Si pana la urma, unde putem gasi fericirea? Noi presupunem ca aceasta cautare are sens si nu este “vanare de vant”.

Nu putem afirma ceva cu certitudine despre fericire, ci doar ca ea este ceea ce percepe si ce simte fiecare. Ea este una din marile intrebari ale umanitatii si va mai ramane inca unul din misterele existentei noastre.


Probabil ca totul ti se pare prea mult cand vine vorba de tine, ce iti place, ce vrei. Atunci nu te mai plange ca nu esti fericit si nu iti mai repeta obsesiv intrebarea " Unde gasesc fericirea? "

Un comentariu:

alexxa m. spunea...

:X foarte frumos ;))

fericirea o gasim in lucrurile simple; trebuie doar sa deschidem bine ochii si sa ne gandim macar putin la NOI :P


pooop :*